°C
BUY Ticket

Donosimo vam TOP 5 atrakcija u Dalmaland fun parku!

TOP 5 ATRAKCIJA U DALMALAND FUN PARKU!

Dalmaland obiluje atrakcijama različitih tipova, od dječjih do onih koji ubrzavaju ritam srca i u nama izazivaju adrenalin. Zajedničko im je da nakon što se na njima provozate ili ih iskusite - bogatiji ste za prekrasno iskustvo kojeg ćete se sjećati još dugo vremena! Kako bismo vam olakšali izbor atrakcija kada dođete kod nas u Dalmaland, za vas smo odabrali top 5 na koje možete prvo otići i zabaviti se! One su sljedeće: 

1. ADRIA EYE - FERRIS WHEEL

2. BIG BLUE – ROLLER COASTER

3. HORROR HOUSE – KUĆA STRAHA

4. DINO WORLD

5. BUMPER CARS

  1. ADRIA EYE

  Kakav bi bio zabavni park bez panoramskog kotača?

  Kada je gospodin George Washington Gale Ferris Jr. u Chicagu predstavio golemi panoramski kotač visine 80.4 metara vjerojatno nije niti sanjao da će njegov izum biti sastavni dio svakog zabavnog parka ili veće metropole.

  Dovršeni kotač okretao se na osovini dugoj 13,9 metara, koja je u to vrijeme bila najveći šuplji okov na svijetu. Proizveden je u Pittsburghu od strane Bethlehem Iron Company i težio je 40 510 kg, zajedno s dva pauka od lijevanog željeza promjera 4,9 m 24 054 kg

  Bilo je 36 gondola, svaki opremljen s 40 rotirajućih stolica i sposobnih za smještaj do 60 osoba, dajući ukupni kapacitet od 2160.

  Dana 9. lipnja 1893. kotač je bio spreman za probnu vožnju s velikim iščekivanjem i velikom dozom strepnje. Motor koji bi aktivirao kotač bio je pogonjen parnim kotlovima čiji su podzemni cjevovodi tjerali paru da pokreće klipove njegovih motora od tisuću konjskih snaga.

  Danas se najveći panoramski kotač nalazi u Dubaiu, nevjerojatne visine 250 metara, ima 48 gondola, a ukupni kapacitet iznosi 1750 osoba. Vožnja od 38 minuta je sasvim dovoljna za razgledati gradsku panoramu, zar ne?!

  Naš panoramski kotač nosi prigodno ime Adria Eye, jer se nalazi u srcu Jadrana, visine je 30 metara i ima 18 gondola. Jedne se anegdote posebno sjećam - kada sam malom Slovencu koji je s roditeljima išao na vožnju rekla da kada dođu na najvišu razinu pažljivo gleda jer će vidjeti svoju kuću u Sloveniji; on je spremno rekao - "Može!". Kada su se spustili, upitala sam ga - "I?!", a on će na to kako nije vidio dobro, ipak misli da je Slovenija malo predaleko. Ugodna vožnja u kojoj kao na dlanu vidite panoramu Vranskog jezera, Pakoštana, Biograda, okolnu obalu i otoke traje 5 minuta i prigodna je za sve posjetitelje parka. To je i fantastično mjesto za slikati se i podijeliti fotografije na društvenim mrežama.

  2. BIG BLUE 

  Naš brzi plavac juri i buči parkom, njega ćete sigurno čuti kad nas posjetite! Neka Vas ne prestraši njegova brzina jer je to čista navala adrenalina. Pripremite se za misiju koja starta brzim tračnicama i kreće u orbitu našeg svemirskog dijela, vrti se i okreće vas naglavačke i sigurno vraća na startnu poziciju.

  Looping Star Antona Schwarzkopfa, duline 554 metra, visine 18,5 metara i brzine od 66 km/h, prava je iz doslovnog prijevoda „brdska željeznica“ koja se nalazi u svemirskom dijelu Dalmalanda i prava je poslastica za one željne adrenalina. Zanimljivo je da kada gosti gledaju roller coaster sa šetnice osjećaju strahopoštovanje i nevjericu; kako im ta vožnja izgleda zastrašujuće. Najhrabriji su naravno oni najmanji; vožnja je dopuštena djeci od 130-140 cm uz pratnju odrasle osobe, a nerijetko im je problem naći odraslu osobu koja bi na istu vožnju išla desetak puta za redom. 😊

  Ako ćemo o tehničkim detaljima, zanimljivo je da roller coasteri nemaju pogon, većina ih se lancem ili sajlom povuče uz brdo i pusti nizbrdo. Potencijalna energija akumulirana porastom u visinu prenosi se u kinetičku energiju, koja se zatim pretvara natrag u potencijalnu energiju dok se vlak penje uz sljedeće brdo. Promjene u visini postaju manje tijekom staze, budući da se nešto mehaničke energije gubi zbog trenja i otpora zraka. Pravilno dizajnirana staza na otvorenom će rezultirati time da će vlak imati dovoljno kinetičke energije da završi cijelu stazu pod različitim stresnim vremenskim uvjetima.

  Prvi tobogan izumljen je u Rusiji. Roller coasteri potječu iz oblika sankanja na ledu koje je postalo popularno u Rusiji u 15. stoljeću. Adaptacija otvorena 1784. u St. Petersburgu koja je uključivala kočije na tračnicama s utorima. U 19. stoljeću u Francuskoj i Sjedinjenim Državama napravljene su daljnje prilagodbe koje su dovele do roller coastera kakve poznajemo danas.

  Roller coaster ima i svoj dan, to je 16.kolovoz i tada zaljubljenici u rollere dolaze u zabavne parkove iskušati svoje granice u neprekidnim vožnjama na vlaku smrti.

  Naš Big Blue također privlači goste iz cijelog svijeta, jer u roller coaster zajednici cilj je da svi provozaju u svim rollerima svijeta. Tako je nas u Parku posjetila 59-godišnja gopođa iz Amerike, koja je došla kruzerom do Zadra, potom taksijem do Biograda samo da bi se provozala na našim roller coasterima.

  Jednom nas je posjetila obitelj iz Velike Britanije, roditelji sa malom djecom - zaljubljenici u rollere koji su došli samo zbog Big Blue-a; naime, roditelji su se na njemu vozili od 1981. do 1994.g. u zabavnom parku Dreamland, a sada su došli da se i njihova djeca provozaju na atrakciji njihove mladosti! Sjajno je kako jedan roller coaster spaja generacije!

  3. HOUSE OF HORROR

  Kuće straha svoje korijene vuku iz ukletih kuća. Po definiciji s Wikipedieukleta kuća je kuća ili neka druga građevina za koju se vjeruje da je nastanjena duhovima umrlih koji uznemiruju stanare. Takve kuće su obično stare, s dugom poviješću naseljenosti. Uz tzv. uklete kuće vezuju se nadnaravne pojave određenih prikaza, najčešće u ljudskom obliku. Svaka država ima nekoliko ukletih kuća u kojima se čak nude i novčane svote za boravak u njima. Manifestacije nadnaravnih pojava u ukletim kućama kreću se od pojave i bljeskanja svjetla, neobičnih zvukova, pojave tamnih ili svijetlih prikaza, predmeta koji padaju ili lebde sami od sebe i sl.

  Stručnjaci za paranormalno neobične i uznemirujuće pojave u kućama koje imaju zlokobnu reputaciju pripisuju uglavnom nemirnim dušama koje ne mogu naći mir nakon smrti, bilo da su ostavile neki neobavljeni zadatak ili da su umrle nasilnom smrću s čime se ne mogu miriti i traže osvetu. Znanstvenici, pak, tvrde kako se većina takvih pojava može objasniti nekakvim racionalnim interpretacijama, svodeći uglavnom takva iskustva na posljedicu straha ili prevladavanje iracionalnosti kod svjedoka.

  Već su faraoni prije tisuće godina bacali kletvu na one koji se usude ući u grobnice gdje vječno počivaju njihovi vladari. Iz povijesti znamo da su ljudi fascinirani raznim nakazama, utvarama, neobičnim pojavama i bilo je sasvim logično da takve atrakcije postanu sastavni dijelovi zabavnih parkova, gdje će gosti moći vidjeti duhove, kosture, zombije, razna bića iz mašte i testirati svoje „živce“ do krajnjih granica.

  Kuće straha su labirinti kroz koje se prolazi pješice ili vozeći se i gdje iza svakog zavoja, svakog ugla, prostorije ili stropa vas nešto plaši, iskače, grebe te, povlači za rukav u mraku, popraćeno prigodnom rasvjetom, jezivim urlicima prokletih duhova i zastrašujućom muzikom, gdje se sav „naježiš“ od užasa.

  Naš Horror house Captain Hook jednako je tako strašna i popularna atrakcija kao i mnoge svjetske. Napravljen je kao labirint mračnog života iza smrti poznatog Kapetana Kuke, koji je osuđen do kraja svijeta podsjećati ljude što ih čeka ukoliko budu pohlepni, lažljivi, okrutni prevaranti za svoga života. Na ulasku se nalazi olupina broda nasukana na prekrasnoj pješčanoj plaži, ali tko izdrži do izlaza prolazeći kroz pakao raznih živih kostura, zombija, duhova, sretan je to je preživio!

  Kako funkcioniraju lutke koje su zadužene za plašenje gostiju neka ostane naša mala tajna.

  Iako od ulaza do izlaza sa vanjske strane ima petnaestak koraka, od ulaza do izlaza gostu treba od 4 do 7 minuta.

  Svi posjetitelji Dalmalanda žele posjetiti Kuću straha, a naša je preporuka da mlađima od 8 godina nije dopušten ulaz. No, svaki roditelj poznaje svoje dijete i ukoliko mu dopuste, mogu ući. Najčešće, kada se odluče za ulazak, već se nakon prvog ugla vraćaju, a oni malci koji izdrže do kraja doista znaju reći: "Sretan sam što sam preživio!"

  4. DINO WORLD

  Dinosauri su postali popularni pojavom Jurassic Park-a, filma u kojem je prikazan sudar moderne tehnologije i izumrlih dinosaura, što se dogodi kada se poigramo sa prirodom. Opći kaos, trčanje od pobješnjelih ogromnih dinosaura koji ruše sve pred sobom. U prvom nastavku su dinosauri prikazani ukupno 15 minuta u cijelom filmu, ali su u kratkom vremenu dosegli golemu popularnost - odjednom se moglo kupiti majice i dukse na dinosaure, kao i puzzle, šalice, olovke, pernicei  torbe. Snimali su se filmovi i crtani filmovi na tu temu, zavladala je potpuna zaluđenost najmlađih sa svim povezanim s dinosaurima. Djeca naše kolegice u dobi od 4 i 5 godina znaju nabrojati vrste svih dinosaura, imaju sve što je vezano za njih, a koliko još djece u cijelom svijetu voli dinosaure možemo samo zamisliti! 

  Tajna kako su izumrli još nije razjašnjena, niti je točno dokazano. Kako je u pitanju bio asteroid koji je udarom u zemljino tlo podigao toliku prašinu da se Sunce zaklonilo te je vegetacija bila u nemogućnosti rasti - pa oni koje udar nije ubio, kasnije su umrli od gladi, za sada je najzagovaranija opcija. Obzirom na njihovu veličinu pretpostavka je da su konzumirali velike količine hrane, koje je zbog svega navedenog bilo u jako malim količinama. Opstali su samo oni koji su se mogli prilagoditi novonastalim uvjetima života, npr. opasni dinosaur Tyrannosaurus rex predak je današnjih kokošiju, dokazali su američki znanstvenici analizom proteina.

  Upravo je zato jedna od najpopularnijih obiteljskih atrakcija definitivno Dino World, čarobni svijet iz prahistorije. Kroz atrakciju se prolazi sjedeći u antiktnim autićima - ugodno se smjestite i krenite u prošlost kroz šumu najčudnijih biljaka i raznovrsnih dinosaura u prirodnoj veličini! Oni se pokreću i riču, glave im vrebaju iza skrivenih grmova čekajući da krenu u napad po svoju lovinu, iz golemih jaja liježu se gladni Velociraptori i čekaju na vašu neopreznost da vas ugrabe! Atrakcija je namijenjena svim uzrastima i svima je jednako uzbudljiva.

  Zanimljivo je promatrati malu djecu koja prvi puta vide našeg Tyrannosaurus Rex obzirom da je on u prirodnoj veličini, ima svoju „kožu“, miče glavu i riče, djeca su u nevjerici, misle da je to stvarno, a mogu doći blizu njega i vidjeti ga uživo! Ali ne samo opasnog T-Rexa, nego i ostalo društvo dinosaura iz Jurskog parka. Ne vjerujete? Dođite i uvjerite se!

  5. BUMPER CARS

  Bumper cars – autići na sudaranje zabavna su atrakcija u kojoj se na ravnoj stazi vozite u „peglicama“ koje pokreće električni pogon. Gumeni odbojnik okružuje svako vozilo, a vozači se međusobno sudaraju ili izbjegavaju dok putuju. Autići na kontrolnoj konzoli imaju 5 brzina, ali zbog sigurnosti se voze najviše u prvoj. Kontrole su gas i upravljač. Automobili se mogu natjerati da idu unatrag okretanjem upravljača dovoljno daleko u bilo kojem smjeru.

  Prvi autići na sudaranje su se pojavili davnih 1920-ih godina, no do današnjih dana nisu se puno promijenili.

  Za vožnju u njima nije problem što nemate vozačku dozvolu, najveći je problem doći na red za vožnju! 😉 Obožavaju ih svi, od onih najmanjih kojima se želja da voze auto do onih starijih koje vraćaju u djetinjstvo!

  Naša staza je površine 300 kvadrata, sa 16 raznobojnih automobila, i iako su svi jednako brzi ipak svi rado mijenjaju aute jer im se čini da je onaj „žuti“ ili „plavi“ bio brži. Za vožnju nije potrebno iskustvo, ali je dobro znati izbjegavati sudare koji mogu biti bolni!

  Bio je to izbor naših TOP 5 Dalmaland Fun Park atrakcija. Koje su vaš izbor?! Javite nam se i komentirajte na društvenim mrežama!